Η Αξιολόγηση και η κατασκευή
του ορθωτικού πέλματος

Ο διαχωρισμός που γινόταν μέχρι τώρα όταν αναφερόμασταν στο σύστημα ορθωτικού πέλματος: η τεχνική εντοπισμού του προβλήματος και η τεχνική κατασκευής έχει ξεπεραστεί από το concept της ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ και του ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ της κατασκευής του πέλματος.

Όλοι γνωρίζουμε με ποιο τρόπο το CAD-CAM συνέβαλε σε αυτή την αντικατάσταση. Με αυτά τα δεδομένα είναι προτεραιότητά μας: να <<ΧΩΡΙΣΟΥΜΕ>> το προϊόν μας από τη μία μεριά έχουμε την ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ και τον ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ μέσω της χρήσης των νέων τεχνολογικών διαγνωστικών μηχανημάτων και από την άλλη την κατασκευή του προϊόντος.

Είναι μία εξέταση ενός συνόλου ενδείξεων και δεδομένων (μετρήσεων) που προϋποθέτουν ποσοτικούς και ποιοτικούς συλλογισμούς.

Είναι αρμοδιότητα τεχνικού.

Η εισαγωγή ηλεκτρονικών Συστημάτων που τα χειρίζεται ο τεχνικός ορθοπεδικός, Εκτός του ότι διαφοροποιούν τη δραστηριότητα του βελτιώνοντας τον επαγγελματισμό του, τον <<αναγκάζουν>> να αφιερώσει περισσότερο χρόνο στον πελάτη του απαντώντας έτσι και σε μία άλλη ανάγκη : Την ανάγκη ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ του πελάτη.

Από τεχνικής άποψης η συλλογή πληροφοριών είναι σημαντική Και αποτελεί το σημείο έναρξης ,ζητώντας το ιστορικό του ασθενή.

Εδώ είναι απαραίτητες μικρές ερωτήσεις που θέτουμε στον πελάτη μας με σκοπό να κατευθυνθούμε καλύτερο προς τις πιο κατάλληλες προτάσεις.

Οι ερωτήσεις:
– το επάγγελμα
-η ηλικία
-η αθλητική δραστηριότητα και η συχνότητα της
-ατυχήματα και τραυματα που υπέστη
-χειρουργικές επεμβάσεις που υπέστη
-θεραπευτική αγωγή που ακολουθεί
-παρουσία συγγενών παθησεων συνδεδεμένων με το μυϊκό και οστικο συστημα
-το είδος των υποδημάτων που συνήθως φορά
– εάν ήδη χρησιμοποιείται πέλματα και με κάποιο αποτέλεσμα
-περιγραφή του πονου
-από ποτε

Τα υποδήματα από μόνο του αποτελεί αιτία βακτηριακών δερματικών παθήσεων και παθήσεων των ονύχων. Είναι χρήσιμος κανόνας να έχουμε κάποιες γενικές γνώσεις αυτών των προβλημάτων, ώστε να ενημερώνουμε και να κατευθύνουμε τον πελάτη μας ενδεχομένως και σε δερματολόγο

Τι παρατηρουμε:
-Θυλακιτιδα σε Βλ. Μέγα δάκτυλο και σε φαινόμενο 5ο δάκτυλο
-ουλές
-κάλους στο πέλμα, στη ράχη, στα δάχτυλα
-εξόστωση
-κατάσταση των ονύχων
-θερμοκρασία
-ευαισθησία

Παρατηρώντας τη φθορά του υποδήματος μπορούμε να έχουμε μία σημαντική ένδειξη του πως μία ανωμαλία στη φάση στήριξης μπορεί να χειροτερεύσει στη φάση της ώθησης, αλλά και να καταλάβουμε Απευθείας το ιδανικότερο είδος υποδήματος να συμβουλεύσουμε.

Τι παρατηρουμε:
•φθορά της σόλας
•φθορά τα κουνιουνται
• το εσωτερικό του για να ελέγξουμε σημεία που χτυπάνε τα δάχτυλα

Τεχνικές πλευρές της αξιολόγησης

4. Αξιολόγηση των πιέσεων και των χαρακτηριστικών της βάδισης
-πιέσεις
-δυνάμεις
-χρόνοι επαφής
-φάσεις
Ανάλογα με την Παθολογία και το είδος του ποδιού/ ορθοστατισης ο τακτικός έλεγχος θα καθορίσει την βελτιστοποίηση των παραμέτρων.