ΓΙΑ ΠΟΙΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΜΑΣ;
1.Μειωμένη αισθητικότητα λόγω βλάβης των νεύρων (νευροπάθεια του διαβήτη)
Ο διαβήτης μπορεί να βλάψει τα νεύρα των ποδιών σας με αποτέλεσμα να έχετε ελαττωμένη την αίσθηση του πόνου, της θερμοκρασίας, της πίεσης και της αφής. Η βλάβη αυτή προκαλείται σταδιακά και είναι πιθανόν να μην έχετε επίγνωση της απώλειας αυτών των αισθήσεων. Κατ’ αυτό τον τρόπο, μπορεί να τραυματίσετε τα πόδια σας χωρίς να το αντιληφθείτε και να δημιουργηθεί έτσι μια φουσκάλα ή μικρή πληγή. Εάν αυτά περάσουν απαρατήρητα, επέιδή δεν αντιλαμβάνεστε τον πόνο λόγω της βλάβης των νεύρων και δεν προσεχθούν, μπορεί να μολυνθούν και να εξελιχθούν δημιουργώντας μεγάλη βλάβη. Ωστόσο, τα περισσότερα από τα προβλήματα στα πόδια ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΛΗΦΘΟΥΝ, εφόσον γίνουν αντιληπτά σε πρώιμο στάδιο και τους δοθεί η απαραίτητη και τακτική φροντίδα και θεραπεία.
Η νευροπάθεια μπορεί επίσης να προκαλέσει ”περίεργες” αισθήσεις στα πόδια σας (κάψιμο, τσιμπήματα από βελόνες, ”μυρμηκιάσματα”), που γίνονται πιο έντονες τη νύχτα. Εάν αυτές είναι ενοχλητικές, να το αναφέρετε στο γιατρό σας διότι υπάρχουν διαθέσιμες θεραπίες.
2.Κακή κυκλοφορία – Βλάβες των αγγείων (αγγειοπάθεια του διαβήτη)
Τόσο ο διαβήτης όσο και το κάπνισμα, μπορεί να βλάψουν τις αρτηρίες των ποδιών και να προκαλέσουν ελάτωση της ροής του αίματος σ’αυτά. Το δέρμα των ποδιών σας μπορεί να γίνει εύθραυστο και να δημιουργηθούν πληγές οι οποίες επουλώνονται δύσκολα. Ένα πρώιμο σύμπτωμα της μειωμένης ροής αίματος στους μύς των ποδιών είναι ο πόνος στους μύς της γάμπας κατά το περπάτημα. Ο συνδυασμός διαβήτη και καπνίσματος είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος.
3.Αυξημένος κίνδυνος μολύνσεων
Στα άτομα με διαβήτη οι μικροί τραυματισμοί, όπως κοψίματα, γρατζουνίες και φουσκάλες, έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης (πιθανόν λόγω του υψηλού σάκχαρου αίματος). Διατηρείτε τα τραύματα καθαρά και καλυμμένα και να τα κοιτάζετε καθημερινά. Ζητήστε βοήθεια εάν δεν βελτιώνονται.
Ιδιαίτερα να προσέχετε τα πόδια σας μετά από πεζοπορεία ή μετά από κάθε είδους φυσική δραστηριότητα (κολύμπι, τρέξιμο, ποδηλασία κ.λ.π).
ΠΩΣ ΝΑ ΠΕΡΙΠΟΙΕΙΣΤΕ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΣΑΣ
1.Εξετάζετε τα πόδια σας καθημερινά
Ελένχετε τα πελματά και τα διαστήματα μεταξύ των δακτύλων καθημερινά. Εάν δε μπορείτε να φτάσετε τα πόδια σας, χρησιμοποιείστε έναν καθρέπτη ή ζητήστε τη βοήθεια ενός φίλου ή συγγενή σας. Ψαξτε για: αλλαγές του συνηθισμένου χρώματος στο δέρμα, ασυνήθιστο πρήξιμο, θερμά ψυχρά σημεία, περιοχές με εκκρίσεις, πληγές, κοψίματα, φουσκάλες, γρατζουνιές ή σχισμές στο δέρμα σας που γίνονται θερμές ή υγρές, φουσκάλες ή υγρό ή αίμα κάτω από τους κάλους. Ψάξτε για οτιδήποτε δεν είναι φυσιολογικό στα πόδια σας. Εάν ανακαλύψετε οποιοδήποτε πρόβλημα, ενημερώστε αμέσως το Διαβητολογικό Κέντρο σας ή τον Παθολόγο σας. Αφήστε το πόδι σας να αναπαυθεί και μην επιχειρείτε να το θεραπεύσετε οι ίδιοι. Κάνετε καθημερινά ποδόλουτρο με αλατόνερο και καλύπτετε με γάζα.
2.Κάντε τακτικά επισκέψεις στους ειδικούς για το διαβητικό πόδι
Ο ειδικός θα κόψει τα νύχια σας με ασφάλεια και θα κάνει το σωστό έλενχο στα πόδια σας. Είναι πιο ασφαλές να λιμάρετε τα νύχια σας ανάμεσα στα ραντεβού, παρά να τα κόβετε ο ίδιος. Οι σκληρύνσεις του δέρματος, οι κάλοι και οι επώδυνες υπερκερατώσεις (σκληρές παχύνσεις του δέρματος, που είναι πολύ ευαίσθητες), θεραπεύονται καλύτερα από τον ειδικό κι έτσι αποφεύγονται βλάβες που μπορεί να προκαλέσετε εάν επιχειρήσετε ο ίδιος την θεραπεία.
3.Διατηρείτε τα πόδια σας καθαρά
Να πλένετε τα πόδια σας καθημερινά και να τα στεγνώνετε προσεκτικά, ιδιαίτερα ανάμεσα στα δάκτυλα, προσπαθώντας ταυτόχρονα να μην τα απομακρύνετε πολύ μεταξύ τους. Εάν το δέρμα των ποδιών σας ξηραίνεται, πράγμα που συμβαίνει εάν έχετε διαβητική νευροπάθεια, χρησιμοποιείστε καθημερινά μια ενυδατική κρέμα. Το ξηρό δέρμα μπορεί να σχιστεί και να οδηγήσει στην δημιουργία πληγών.
4.Αγοράστε τα κατάλληλα παπούτσια
Εάν έχετε νευροπάθεια, μην βασίζεστε μόνο στο πόσο καλά ”νιώθετε” οτι σας ταιριάζουν τα παπούτσια. Μετρήστε ακριβώς τα πόδια σας και βρείτε τα αντίστοιχα παπούτσια. Πολλά έλκη (πληγές) οφείλονται σε υποδήματα που δεν σας ταιριάζουν σωστά. Το καλύτερο παπούτσι διαθέτει βαθύ και ευρύ πέλμα, χαμηλό τακούνι και λείες εσωτερικές ραφές και κορδόνια, που δένουν ώστε να κρατούν το παπούτσι σταθερά στο πόδι σας. Τα παπούτσια χωρίς κορδόνια είναι ακατάληλα διότι για να είναι σταθερό στο πόδι πρέπει να είναι σφιχτά στα δάχτυλα και την φτέρνα, κι έτσι περιορίζουν το πόδι. Τα αθλητικά παπούτσια μπορεί να ταιριάζουν πολύ καλά. Φοράτε κάθε ζευγάρι καινούργια παπούτσια για 1-2 ώρες στην αρχή την ημέρα και μετά ελένχετε τα πόδια σας για τυχόν σημάδια τριψίματος στο δέρμα. Κάθε φορά που φοράτε τα παπούτσια σας, να ψάχνετε το εσωτερικό τους για πετραδάκια, κέρματα, ή άλλα αντικείμενα καθώς και για χαλασμένες ραφές ή χαλασμένους πάτους.
Προσπαθείτε να αποφεύγετε τα ατυχήματα
Προσπαθήστε να προστατεύετε τα πόδια σας όσο το δυνατόν περισσότερο. Δοκιμάζετε το νερό της μπανιέρας και του ντούς με τον αγκώνα σας, πριν κάνετε ζεστό μπάνιο. Αποφεύγετε να τοποθετείτε τα πόδια σας πολύ κοντά σε φωτιά και θερμάστρες, μη βάζετε μπουκάλια με ζεστό νερό επάνω τους και μην τα αφήνετε πολύ ώρα στον ήλιο. Φοράτε παπούτσια όλες τις ώρες, για να προστατεύετε τα πόδια σας. Ποτέ να μην περπατάτε ξυπόλητοι, ακόμα και μέσα στο σπίτι.